LOVGIVERE FORHINDRER FORSKNING AF MEDICINSK-CANNABIS

Problemet med cannabis forskning i dag er, at der gives flere triste faktorer, som forhindrer videnskabelige undersøgelser af cannabisplanten: Der er desværre stadig både lovgivningsmæssige, koncept-kommercielle samt økonomiske begrænsninger på forskning af medicinsk-cannabis.

Årsagerne til denne henholdenhed kan være mange, men det er tilladt at gætte. Fx at der ikke er mange penge i at forske i cannabis planten, når folk allerede bruger den i stor stil. Ingen større virksomhed på Børsen vil derfor kunne profitere stort på cannabis. For hvordan patenterer man i øvrigt en plante, der i årtusinder er blevet flittigt benyttet over det meste af verden. Og når der ikke er nogen penge af betydning, så har forskningen desværre lange udsigter.

FORFEJLET KATEGORISERING AF MEDICINSK-CANNABIS

Som de fleste ved, så er forskning i cannabisplanten besværliggjort af lovgivning. I USA, som har stor magt inden for lægemiddelforskningen, har myndigheder, så sent som i 2016 gjort en stor fejl. De besluttede nemlig, at cannabis skulle forblive i ’Schedule 1’-kategorien over stoffer. Det er den kategori af stoffer som regnes for at være vanedannende, sundhedsfarlige og uden nogen form for medicinsk anvendelse. Det bør nævnes at i samme kategori som cannabis findes farlige og afhængighedsskabende stoffer som fx heroin, ecstasy og LSD.

Denne forfejlede kategorisering er naturligvis en helt igennem politisk – og ikke en sundhedsfaglig – beslutning. En beslutning der ihærdigt bakkes op af en stor og pengestærk Big Pharma lobby-industri. Og dette faktum er en alvorlig hindring for fremtidig cannabis forskning. Det er derfor en lang og besværlig proces for forskere at få tilladelse til at lave seriøse studier i cannabis. I praksis betyder det, at mange forskere opgiver at indlede cannabis forskning på grund af den lovmæssige stigmatisering af cannabis.

Men virkeligheden har for længst overhalet lovgivningen, i og med at forskning fra hele verden begynder at dokumentere effekten af medicinsk-cannabis. Heldigvis – og tak for det.

DANSKE SUNDHEDSMYNDIGHEDER STÅR STADIG I VEJEN FOR FORSKNING

Herhjemme har danske myndigheder længe siddet på deres hænder. Fx har Lægemiddelstyrelsen i årevis problematiseret medicinsk cannabis hvilket desværre også har fået lægeforeningernes opbakning. Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, ønsker fx ikk at danske læger skal begynde at ordinere medicinsk-cannabis. Kun hvis alle patienter indgår i kliniske forsøg, for at skaffes den fornødne evidens, så vil lægeforeningerne tillade brug af cannabis.

Dette giver måske fin mening, men siden Danmark har haft medicinsk-cannabis på listen over narkotiske stoffer, så ved alle jo også, at der af samme grund ikke findes evidens. Og at der af samme årsag ikke er søgt nogen nævneværdige tilladelser til grundforskning. For hvem vil forske i noget, der som udgangspunkt er ulovligt. Og dette skyldes primært Lægemiddelstyrelsen og deres modvilje. De har ikke haft spor travlt med at undersøge udenlandske forskeres banebrydende studier af medicinsk-cannabis. Eller taget initiativ til at cannabis og CBD skulle ud af narkotikalovgivningen. Og først for nylig er danske politikere begyndt at tage sagen i egen hånd.

POLITIKERNE MÅ SELV TAGE AFFÆRE

Og hvem bliver taberne af denne forældede lovgivning? Udover de mange syge børn og voksne som stadig må lide? Taberne bliver os alle, hele samfundet. For Danmark vil også gå glip af mange nye arbejdspladser ved ikke at forske i en lovende plante, som stormer frem over hele verden.

Derfor bør sundhedsmyndigheder snart begynde at koble udenlandsk grundforskning og den praktiske brug af medicinsk-cannabis forsvarligt sammen. Sker det ikke, så vil cannabis forblive på samfundets halvkriminelle skyggeside – til stor gavn for det kriminelle miljø. Og alt imens må vi borgere så nøjes med den mindre effektive magistrale cannabis medicin på recept. Og som tilmed har vist sig yderst farlig. Eller vi må selv finde vores cannabis olie lovligt på nettet – men uden reel vejledning. Og det er der heldigvis også mange som gør.

GØR CANNABIS FULDT UD LOVLIGT

De mange syge danskere, som oplever, at cannabis virker bedre end lægeordineret medicin fastholdes i en bizar – og inhuman – kriminalisering. Derfor er det måske fornuftigt at politikerne tager initiativ til at bringe cannabis planten ind i en ny medicinsk kontekst. Og dette burde ikke være svært: Det handler primært om at få cannabis gjort fuld ud lovligt. For først da vil de seriøse forskere kunne få midler til forskning og skabe nødvendig evidens, der kan komme samfundet til gode.

Men indtil da, kunne myndighederne begynde at kigge mod udlandet. Her ligger bunkevis af seriøs forskning med evidens allerede klar. Også selv om danske sundhedsmyndigheder ganske bizart endnu lader som om, at de ikke kender til denne grundforskning. Til trods for at det blot kræver ét par enkelte klik med musen…

KILDER MED MERE…

Læs mere om vores sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), som ikke ønsker at vente i årevis på at Danmark får skabt evidens mht. medicinsk cannabis:

https://oilsbysimpson.dk/sundhedsministeren-noedt-til-at-tage-chancen-cannabis/

I 2017 udkom den hidtil største videnskabelige gennemgang af forskning i cannabis og cannabisprodukters effekt på helbredet generelt. I denne rapport gennemgår forskere mere end 10,000 seriøse videnskabelige studier og artikler, der er udgivet på verdensplan siden 1999:

http://www8.nationalacademies.org/onpinews/newsitem.aspx?RecordID=24625&_ga=1.132744523.436781081.1484725073

vejr

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Skriv dig op til nyhedsbrevet og modtag information om cannabis samt tilbud fra os.

* Skal udfyldes

Har du spørgsmål?

Vi er klar til at hjælpe dig - uanset om det handler om kosttilskud, eller livskvalitet.