Hvad er cannabinoider?

I dag kender man efterhånden alle lidt til cannabis. Vi ved i store træk, hvad denne unikke og lovende plante består af. Også selv om vi (i Danmark) kun lige er begyndt at stille helt skarpt på den. Vi sætter derfor fokus på cannabinoider, da disse er essentielle for plantens mange helsefrembringende aspekter.

I dag kender vi til minimum 85 forskellige cannabinoider fra cannabis planten. Især kender vi CBD og THC som to af de mest kendte cannabinoider. Og grundet kroppens eget endocannabinoide system (ECS), bliver cannabis blandt forskere ofte nævnt som “menneskets mest symbiotiske plante”. Det kaldes planten fordi cannabis indeholder molekyler, der er meget lig de molekyler som menneskekroppen selv indeholder.

TO SLAGS CANNABINOIDER – KROPENS EGNE, OG SÅ DEM FRA PLANTER

Der findes grundlæggende to velkendte klassificeringer af cannabinoider (vi ser med vilje helt bort fra syntetisk cannabis, som pt. viser sig farligt at benytte for os mennesker):

  1. Endogene cannabinoider (endocannabinoider), som naturligt produceres i vores egen krop.
  2. Phyto-cannabinoider (plante cannabinoider), som bl.a. findes i cannabis planten.

CANNABINOIDER INDEHOLDER VIGTIGE BYGGESTEN

Begrebet “cannabinoider” dækker over de essentielle fedtstoffer som vores egen krop benytter som signalstof, til at kommunikere mellem bestemte celletyper i vores krop. Denne samling af vigtige signalstoffer og celler i kroppen betegnes som helhed som “det endocannabinoide system” (ECS).

Cannabinoiderne har en synergisk effekt. Hver enkelt cannabinoide har endvidere sine egne individuelle egenskaber, som både hjælper på egen hånd og i samspil med andre. Cannabisolie indeholde alt det, som kroppen har brug for i hverdagen: Vigtige vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer, antioxidanter, flavonoider og andre essentielle fedtsyrer.

ENDOCANNABINOIDER

De cannabinoider kroppen selv laver, kaldes for endocannabinoider. I dag kender vi mindst 8-9 forskellige endocannabinoider i detaljer. Det menes at endocannabinoiderne selv skabes i både hjernen og kroppen efter behov i forbindelse med potentiel sygdom og lignende.

Kroppen skaber sine endocannabinoider for at justere og stimulere forskellige “potentielle faresituationer”. Fx apoptose (programmeret celledød), appetit stimulation, niveau af smerte, søvn samt neuroprotektive handlinger – samt en lang række andre vigtige fysiologiske processer.

Cannabinoiderne har en vital effekt på kroppens energioptag, fleksible transport af næringsstoffer, stofskifte, celledeling, lagring af energi, osv. Og sammen med vores eget ECS sørger cannabinoider for at reparere celler, når de udsættes for skade eller aldring.

CANNABINOIDERNES SAMARBEJDE MED KROPPENS RECEPTORER

Uanset om cannabinoider er autoproduceret i din hjerne eller indtaget sublingualt (under tungen ), inhaleret via en hjemmerullet joint, påsmurt kroppen som salve eller lignende, så passer de perfekt til en række specialiserede receptorer rundt omkring i kroppen. De største samlinger af disse receptorer findes i hippocampus (der regulerer hukommelse), hjernebarken (forståelsen), lillehjernen (motorik), basalganglierne (bevægelse), hypotalamus (appetit) samt mandelkernen (følelser).

Cannabinoiderne opfanges af vores udbredte ECS som vigtige bidragsydere som helbredsmæssige “meddelere”. Dette afstedkommer så en gunstig effekt for kroppens egen evne til at få bragt kroppen i balance (igen).

DET ENDOCANNABINOIDE SYSTEM (ECS)

Vores endocannabinoide system (ECS) blev først endeligt identificeret i 1980’erne. Det består af 2 slags receptorer. Disse 2 slags receptorer kan stimuleres og moduleres af cannabinoider der produceres naturligt i kroppen eller indtages via cannabis.

1: CB1-receptorer: Findes primært i nervesystemet. Men findes også i bindevæv, kønsorganer, kirtler og øvrige vitale organer.

2: CB2-receptorer: Findes primært i immunforsvaret. Men også findes i milt, lever, hjerte, nyrer, knogler, blodkar, lymfeceller samt kønsdele.

Nogle cannabinoider har større “slægtskab” med én slags receptor i forhold til den anden. ECS er med sine komplekse handlinger i vores immunforsvar og nervesystem bogstaveligt talt også en vigtig bro mellem krop og sind. Cannabinoider passer derfor som hånd i handske i de cannabinoide receptorer vi har i kroppens eget ECS.

En ting står helt klart: Et funktionelt ECS i vores krop er altafgørende for helbredet. Lige fra undfangelsen, den embryonisk implantation i vores mors livmoder, til amning og vækst. Men også for senere at reagere på skader og slitage i voksenlivet. Så endocannabinoider hjælper kroppen til at overleve i et hurtigt, permanent skiftende og stadig mere udfordrende miljø.

CANNABISPLANTEN HELBREDER I ØVRIGT OGSÅ SIG SELV

Cannabis planten gør også selv brug af fx THC samt andre cannabinoider til at fremme sit eget helbred og forebygge sygdom. Cannabinoider har antioxidante egenskaber, der også selv beskytter planten mod farlig ultraviolet stråling. Her neutraliserer cannabinoiderne effektivt de skadelige frie radikaler genereret af UV-stråler og beskytter cellerne i planten.

Så alt i alt må cannabis planten siges at være “menneskets bedste ven”, når vi især stiller skarpt  på sundhed og helbredelse. Læs mere om kroppens eget endocannabinoide system (ECS) her: https://oilsbysimpson.dk/kroppens-endocannabinoide-system/

KILDER:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabidiol

http://www.cannabis-med.org/studies/study.php

vejr

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Skriv dig op til nyhedsbrevet og modtag information om cannabis samt tilbud fra os.

* Skal udfyldes

Har du spørgsmål?

Vi er klar til at hjælpe dig - kom i kontakt med os per telefon, chat eller e-mail - Klik på kontakt os for mere information derom