FORSØGSORDNINGEN OG DE VANVITTIGT HØJE PRISER

Forsøgsordningen med cannabis til medicinsk brug har siden 1. januar 2018 gjort det lovligt for læger at udskrive naturlig cannabis. Ordningen giver lægen fri ordinationsret, og derfor kan alle patienter i princippet få adgang til cannabis til medicinsk brug. Det er således lægen der suverænt beslutter, hvem der kan få ordineret cannabis til medicinsk brug – og der er i princippet ikke er nogen begrænsning på, hvilke type patienter der kan få adgang til cannabis. Det er derfor nu muligt at få udleveret cannabis til medicinsk brug på almindelige apoteker og hospitalsapoteker. Og allerede nu diskuteres de alt for høje priser i alle medier.

PRISERNES HIMMELFLUGT – 2.750 KRONER FOR 40 ML CANNABIS OLIE

Producenten Stenocare har for nylig sendt tre typer cannabisdråber i handlen, men deres pris vil give mange patienter en egenudgift på hele 62.000 kroner om året, vurderer smertelæge, Tina Horsted, som mener, at priserne er helt igennem urimelige. Især når fx canadiske patienter kan købe samme cannabis produkt for under en sjettedel. De cannabisolie dråber, som nu er kommet i handelen (i forbindelse med Forsøgsordningen) koster intet mindre end 2.750 kroner for 40 ml. Til sammenligning af pris kan helt almindelige danskere købe cannabis olie – helt legalt på nettet – for en pris i omegnen af sølle 700 kroner. Eller endnu lavere hvis man tør slække på produkternes respektive kvalitetssikring.

CANNABIS PRISEN ER 6 GANGE HØJERE I DANMARK END RESTEN AF VERDEN

Smertelægen, Tina Horsted, der selv benytter cannabisprodukter i hendes egen klinik, udtaler: ”Patienter kan ikke søge enkelttilskud til produkter fra Forsøgsordningen. Så i denne behandling vil de få en årlig udgift på 72.000 kroner. Og patienter kan maksimalt få refunderet 10.000 kroner som tilskud fra Forsøgsordningen. For de heldige vil der være et mindre tilskud fra sygesikringen Danmark. Men ellers har de en egenudgift på 62.000 kroner”. Tina Horsted – sammen med mange andre specialister – finder det helt urimeligt, at prisen i Danmark skal være 6 gange så høj som i forhold til resten af verden. ”Jeg er forarget. Det betyder jo, at vores patienter fortsat tvinges ud på “et illegalt marked” – eller selv må begynde at dyrke,” uddyber hun.

KØB CANNABIS LEGALT PÅ NETTET – OG SPAR 2.000 KRONER PÅ KVALITETS OLIE  

Hos OilsBySimpson vil 40 ml cannabisolie (i pipetteflaske med i alt 1200mg CBD) til sammenligning kun koste patienter 792 kr. Og denne cannabis olie kan være mindst lige så effektiv og helsefrembringende som den cannabis som apotekerne forhandler til overpris. OilsBySimpson produkt og pris fremgår i øvrigt her: https://oilsbysimpson.dk/produkt/heated-3-cbd-10ml-oliedraaber-i-pipetteflaske-i-alt-300mg/ .

Det betyder konkret, at en patient vil spare hele 1.956 kroner ved at handle økologisk, kvalitetssikret og GMP-certificeret olie via en helt lovlig hjemmeside. Og med cannabis olie af højeste kvalitet.

DE HØJE PRISER ER OGSÅ ET ETISK PROBLEM

Når patienter bliver “kunder”, klinger det altid lidt hult. At tjene penge på syge mennesker, er altid en ubehagelig problemstilling, som vi må forholde os konkret til. Når man tænker på, hvor billigt at medicinsk cannabis generelt er at dyrke, så virker  priserne i Danmark groteske. Og det er en “forhindring i sig selv”, at danske patienter skal betale 6 gange mere, end hvad cannabis koster i resten af verden. Dette er naturligvis ikke kun et økonomisk problem. Det er også en etisk problemstilling, når syge mennesker skal betale en historisk høj overpris, som Staten tilsyneladende tjener rigtig godt på.

FORSØGSORDNINGENS PRISER OG TILSKUD FRA 2019

Foreløbig skal patienter selv lægge ud for deres cannabis-behandling. Men regeringen har, sammen med Dansk Folkeparti, for nylig bevilget et tilskud på 50 procent til behandlingen. Tilskuddet vil fra 2019 vil blive udbetalt med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at de patienter, der foreløbig har fået udskrevet medicinsk cannabis, vil få penge tilbage næste år. Der vil dog maksimalt blive givet 10.000 kroner i årligt tilskud til almindelige patienter. Mens døende patienter får et tilskud på hele 100 procent – der er blevet givet siden september 2018.

Det er kun patienter med sklerose, rygmarvsskader, kroniske smerter og kvalme og opkast efter kemoterapi, der er omfattet af Forsøgsordningen. Når forsøgsperioden slutter i 2021, skal ordningen evalueres. Og politikerne skal da beslutte, om ordningen skal gøres permanent. Der er i alt afsat 22 millioner til ordningen.

LINKS MED MERE …

På Lægemiddelstyrelsens egen hjemmeside kan du læse mere om de høje priser. Her fremgår det fx, at apotekerne tjener hele 700 kroner på hver cannabis-patient, hvilket må siges at være en høj avance på et simpelt lægemiddel.

Se prisen her: https://medicinpriser.dk/Default.aspx?Navn=CBD+DROPS+%22STENOCARE%22

Se hvad apoteket giver her: https://medicinpriser.dk/Default.aspx?id=15&vnr=686772

Lægemiddelstyrelsen om priser på forsøgsordningen: https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/special/medicinsk-cannabis/borgere/priser-paa-forsoegsordningens-cannabisprodukter/

Smertelæge: Cannabisdråber vil koste patienter over 5000 kroner månedligt i egenbetaling: https://sun
dhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/1281-smertelaege-cannabisdraber-vil-koste-patienter-over-5000-kroner-manedligt-i-egenbetaling.html

vejr

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Skriv dig op til nyhedsbrevet og modtag information om cannabis samt tilbud fra os.

* Skal udfyldes

Har du spørgsmål?

Vi er klar til at hjælpe dig - uanset om det handler om kosttilskud, eller livskvalitet.