CANNABIS´ INDVIRKNING PÅ HJERNEN

Forskere har længe haft en godt øje til cannabis´ens indvirkning på den menneskelige hjerne. Og dette er måske slet ikke så dumt. For vi mennesker er os yderst bevidste om hjernens vigtighed i forhold til vores generelle velbefindende. Og med den modstand mod cannabis der stadig hersker, så er spørgsmålet om hvordan længerevarende anvendelse af cannabis har på den menneskelige hjerne yderst vigtig.

For alt hvad der kan hjælpe vores hjerne til at præstere bedre og hurtigere, det kan vi dårligt sige nej til. Og cannabis kan have en vigtig og afgørende indvirkning på hjernen, det begynder vi allerede nu at kunne se indikationer på.

CANNABIS STYRKER HJERNEN

Dr. Francesca Filbey er ikke kun lektor i “Adfærdsmæssig Hjernevidenskab” ved University of Texas i Dallas. Hun er også direktør for Kognitiv Neurovidenskab i “Vanedannende Lidelser” på Center for BrainHealth. Hun står bag undersøgelsen og udtaler med et glimt i øjet: “Forskningen af cannabisplantens langsigtede virkning på hjernen forbliver imidlertid stadig begrænset. Dét til trods for både liberalisering af cannabis-lovgivningen. Samt den fortsat konstruktive dialog af dette yderst relevante emne vedrørende folkesundhed.”

Men denne nye grundforskning i cannabis i forhold til hjernens ydeevne kan måske vise sig at blive et afgørende projekt. Såvel i snævre forskerkredse som i hele debatten vedrørende legalisering af cannabis overalt i verden. Tag nu fx alkohol og cigaretrygning som stadig forbliver fuldt ud lovligt og tilgængeligt. Til trods for de mange dokumenterede farer – og sociale ulemper – ved længerevarende brug af begge stimulanser. Men fordi alkohol og cigaretter bidrager med mange penge i statskasserne verden over, så ser vi intet forbud. Og imens fortsætter kampen for at gøre medicinsk cannabis fuldt ud accepteret. Ovenikøbet med dens udtalte medicinske egenskaber for både hjerne og krop. Det er faktisk et paradoks i sig selv – og en smule ironisk.

FORSKNING ER MED TIL AT FLYTTE HOLDNINGER

Med den nye grundforskning af hjernen og cannabis i sammenhæng, så kan den følelsesladede debat nu gå fra det holdningsbaserede til videnskabelig evidens. Især nu hvor Dr. Francesca Filbey fra University of Texas i PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) har offentliggjort undersøgelsen af den langsigtede virkning af brug af cannabis i hjernen. Dette videnskabelige forsøg blev i øvrigt baseret på ca. 100 deltagere.

HJERNEN KAN REPARERE SIG SELV

Forskerne fra University of Texas fandt ud af mange interessante ting: Først og fremmest så kunne de aflive myten om, at cannabis-brugere har en lavere IQ end andre mennesker. Og de kunne tilmed dokumentere, at cannabis potentielt vil kunne spille en afgørende rolle i fremtidens kamp mod Alzheimers. Forskningen afslørede endvidere, at tidlig og regelmæssig brug af cannabis, kan medføre en langt bedre strukturel og funktionel forbindelse af hjernens neurale netværk.

Ifølge forskerne, så er der tydelige tegn på, at kontinuerlig anvendelse af cannabis initierer en kompleks proces i hjernen, der gør det muligt for neuroner at tilpasse sig og kompensere for færre hjerneceller. Dette er en helt unik opdagelse, som der skal forskes videre i.

FLERE UNDERSØGELSER I VENTE

Selv om den foreløbige data skal bekræftes med et større deltagerfelt, synes de foreløbige resultater ret så lovende. Men der er behov for yderligere forskning for at se, om hjernens indvirkning af cannabis de facto er forbundet med langvarig cannabis brug. En nyere opfølgningsundersøgelse, som blev offentliggjort i Journal of Neuroscience, også med 100 deltagere (50 unge og 50 voksne) fandt ingen signifikante forskelle i hjernestruktur i forbindelse med daglig eller mere tilfældig cannabis forbrug.

Disse resultater skal ses i lyset af andre forskningsforsøg der viser, at  cannabinoider kan besidde den helt unikke evne faktisk at fremme hjernecellevækst / genvækst (neurogenese) selv hos voksne. Dette betyder, at folk med hjerneskade eller tilsvarende, med tiden vil kunne få deres fulde intellekt tilbage.  

Så kigger man på cannabis med det store potential inden for lige hjerneforskning, så stiller man sig spørgsmålet: Hvorfor skal cannabisplanten fortsat anses for at være ulovlig, når dens medicinske potentiale kan vise sig at være nærmest ubegrænset. Og når den fra naturens side nærmest er skræddersyet til at fungere ikke bare med hjernen men også med hele vores krop.

Læs mere om hvordan kroppens eget endocannabinoidesystem fungerer her: https://oilsbysimpson.dk/kroppens-endocannabinoide-system/

LINKS MED MERE

http://www.pnas.org/content/111/47/16913

https://brainhealth.utdallas.edu/study-shows-marijuanas-long-term-effects-on-the-brain/

vejr

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Skriv dig op til nyhedsbrevet og modtag information om cannabis samt tilbud fra os.

* Skal udfyldes

Har du spørgsmål?

Vi er klar til at hjælpe dig - uanset om det handler om kosttilskud, eller livskvalitet.